Vad bör jag tänka på om jag tar ett microlån?

Som med i princip alla typer av lån så kostar mikrolån pengar. Till skillnad ifrån många andra sorters lån som finns på marknaden så är microlån oftast så kallat räntefria.

Långivaren tar istället oftast betalt för lånet i form av en fast avgift på allt från ca 200 – 1 000 kronor samt i vissa fall en sms-avgift i samband med att ansökan om ett mikrolån görs. Att microlån marknadsförs som räntefria många gånger innebär i de flesta fall att de är räntefria utifrån att det lånade beloppet betalas tillbaka inom den fria kredittiden. Därefter läggs ränta till på skulden.

Viktigt att tänka på är att jämföra den effektiva ränta för denna typ av lån. 200 kronor kan tyckas vara lite men räknat procentuellt är det mycket pengar om du endast lånat 1 000 kronor.

Det finns huvudsakligen en fara med mikrolån och det är att de är väldigt tillgängliga och lätta att ansöka om. I och med att ett microlån oftast inte innebär att man lånar särskilt stora summor är det inte heller något stort beslut att fatta om att ta ett mikrolån eller inte. Detta manar till att folk impulslånar pengar utan att tänka sig för och utan att överväga om man har råd att ta ett microlån eller inte.

Flera långivare godkänner dessutom ansökningar ifrån personer med betalningsanmärkningar. En person som har en betalningsanmärkning har jämfört med personer utan betalningsanmärkning högre risk att hamna i ekonomiska svårigheter inom kort tid, vilket ger en signal om varför dessa personer inte bör ta mikrolån.

Microlån är ett bra sätt att lösa en ekonomisk knipa vid ett enstaka tillfälle och bör inte ses som en långsiktig lösning för personer i ekonomisk obalans.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0